sitemapprinten

Lopende projecten


Spoorzoeken naar Ol Grait

In juni 2012 was het 100 jaar geleden dat de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG) is opgericht. OG is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Oldambt. In de volksmond werd de tram liefdevol Ol Grait (Oude Griet) genoemd.  Het CHC is een project begonnen om dit bijzondere bedrijf nog eens onder de aandacht te brengen.

In augustus 2013 verscheen een prachtige lesbrief over OG: Olle en Grietje en het geheim van de verdwenen tram. De scholen in de dorpen langs het traject krijgen een exemplaar toegezonden en voor de wandelaars die daar belangstelling voor hebben is een exemplaar beschikbaar. Er is intensief samengewerkt met de Tocht om de Noord om de historie van OG goed voor het voetlicht te brengen en de route zo veel mogelijk langs het oude traject te laten gaan, zodat mensen de oude elementen in het landschap ook werkelijk kunnen zien. In september zal een kunstenaar een prachtige aquarel klaar hebben, die een belangrijke rol zal spelen bij de Tocht om de Noord.

In 2014 wordt hard gewerkt aan een documentaire langs de route van OG. Cees Stolk, bekend van vele publicaties maar vooral van Strunen, zal langs de route met mensen praten over hun herinneringen. De documentaire zal als DVD gepresenteerd worden op de Open Monumtendag, passend bij het thema 'Op reis'.  In de DVD nemen we een boekje op met een routekaart en verhalen over de route. 

Dit project is mogelijk door bijdragen van Provincie Groningen, Gemeente Oldambt, Gemeente Delfzijl, VSBfonds, Scholten Kammingafonds, Rabobank Zuid- en OostGroningen & SNSfonds Wildervank.


 

Molens in Winschoten

De aanleiding voor dit project is het 250 jarig bestaan van molen Edens, de oudste molen in de provincie Groningen. Dit feest wordt eind augustus groots gevierd bij molen Edens, maar ook bij de andere molens, molen Dijkstra en molen Berg.

Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt heeft de opdracht gekregen van gemeente Oldambt om ter gelegenheid van dit feest een nieuwe folder en een informatiebrochure te verzorgen over de korenmolens in het Oldambt. In augustus 2013 begonnen de feestelijkheden met het 25 uur draaien van de molen. Daar heeft streekarchivaris Marianne Kruijswijk het eerste exemplaar van de folder overhandigd aan molenaar K. Strijk. 

In 2014 verschijnt een uitgebreide brochure over de geschiedenis van de vier molens, Edens, Berg, Dijkstra en Udema's molen. Momenteel wordt door een aantal molenaars het onderzoek gedaan en de zijn de eerste artikelen geschreven.


 

De Dag van de WesterwOLDambtster geschiedenis

Samen met Museum de Oude Wolden en de Historische Vereniging Westerwolde organiseert het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt op 22 november 2014 de tweede Dag van de WesterwOLDambtster geschiedenis. De dag vindt plaats in Wedde. De praktische informatie zal later volgen. Een indruk van de Dag van de WesterwOLDambtster geschiedenis van 2013 kunt u krijgen op het weblog: http://mowchchvw.blogspot.nl/

Op de dag zal veel andacht zijn voor de geschiedenis van de rechtspraak in Oost Groningen. Verder is er een historische markt waar u kennis kunt maken met alle erfgoedorganisaties uit de regio. Er zullen lezingen worden georganiseerd, die betrekking hebben op het thema van de dag.  

Aan het einde van de dag wordt een boek gepresenteerd over de rechtspraak in de achttiende eeuw. 


 

De drost van Zuidbroek

In 2005 verscheen een uitgave van het tijdschrift Stad en Lande over strafzaken in het Oldambt. Een werkgroep is al enige tijd bezig met het beschrijven van de zaken die voor de drost gebracht werden in de periode tussen 1750 en 1803. Dit is de periode tussen het Reglement Reformatior en de instelling van het Departementaal gerecht.

De zaken gaan over diefstal, geweld, ruzie, maar ook over het bestraffen van oranjegezindheid. Het is de bedoeling dat we hier een boek over uitgeven (nummer 4 van de Oldambt Historische Reeks), een cursus over geven en dat de stukken zelf via Internet beschikbaar komen. 

In de loop van 2013 zal dit project verder vorm krijgen.


 

Archiefloket

Archieven
Zoeken in collectie
Fotocollectie
Beeldbank
Stamboomonderzoek
Genlias
Alle Groningers